Platan world Malta

Platan reviews Malta

[12/19/2009] Byłam w tej restauracji na przyjęciu wydanym z okazji wyborów Miss Malty. Uczestniczyły wszystkie kandydatki do korony oraz ustępująca Miss. Przyjęcie miało charakter zamkniętej imprezy. Ponieważ organizatorzy uroczystej kolacji wysłali po wszystkich gości samochody z kierowcami, więc wszyscy zjechaliśmy się praktycznie w tym samym czasie. W hollu powitali nas właściciele lokalu wraz z pracownikami. Cała załoga równo i elegancko ubrana. Po wstępnych przemówieniach i krótkich prezentacjach kandydatek rozpoczęła się kolacja. Właściwie trudno to nazwać kolacją, bo była to kulinarna orgia zarówno [more]

excellent
[12/13/2009] Śpiące uliczki śpiącego miasta. Tak najkrócej można by opisać wrażenia ze spaceru po Mdinie. Obecna Mdina liczy zaledwie ok. 400 stałych mieszkańców, z których połowa to hrabiowie lub baronowie, zajmujący nadal część pałacy i budynków. Ponieważ zarówno mieszkańcy, jak i dostawcy mogą wjeżdżać do Mdiny tylko w godzinach rannych, uliczki w trakcie odwiedzin w ciągu dnia są praktycznie puste. W Mdinie byłam kilka razy o różnych porach dnia i chyba tylko raz a może dwa, spotkałam któregoś ze stałych mieszkańców wchodzących do budynku. Do Mdiny wkracza się przez przepiękną Bramę Główną, przed któr [more]

excellent
[03/30/2009] Każdego roku karnawałowa parada odbywa się nieco w inne dni, ale zawsze są to ostatnie dni karnawału. Początki karnawałowych parad sięgają na Malcie XVI wieku. Na przestrzeni lat zmieniał się ich charakter. Od kilku jednak lat są to ogromne widowiska, w których udział biorą mieszkańcy całego kraju i mnóstwo zagranicznych turystów. Moja przygoda z karnawałem zaczęła się wczesną jesienią . Będąc na Malcie, zostałam zaproszona przez szefa jednej z grup przygotowującej karnawałowe widowisko. Byłam zdziwiona, kiedy pod osłoną nocy zawieziono mnie do jakiegoś fortu. Potem śmiesznym małym korytarzem [more]

good

Urokliwe miejsce

Older than 3 years
[07/26/2008] Urokliwy hotelik. Jeden z tych, do których ma się ochotę wrócić przy następnym pobycie. Być może są obok inne, lepsze i może nawet tańsze, ale ja nie mam ochoty tego sprawdzać. W tym hoteliku czułam się tak dobrze, że przy następnym pobycie na Gozo, mam zamiar zamieszkać wtym samym miejscu.

very good
[04/30/2008] Klify to takie miejsce szczególne, zwłaszcza tu na Malcie. Ten kraj jest tak mały, że wszędzie jest tłoczno. Praktycznie trudno się zorientować, gdzie kończy się jedno miasto a zaczyna drugie. I nagle mamy rozległą przestrzeń z poszarpanymi skałami tarasowo opadającymi w dół a tam na dole ogromną połać wody. Wszędzie gdzie się z góry spogląda widać morze. Dla mnie klify stanowiły taką odskocznię. Jak chciałam coś przemyśleć, odciąć od ludzi i pobyć sam na sam ze sobą to jechałam posiedzieć na klifach. Tu nic nie rozprasza. Nie ma przyciągających wzrok budynków czy kopuł kościołów. Wokół surowy [more]

[04/27/2008] Jeśli ktoś lubi kąpiele w kryształowo czystej wodzie o odcieniu turkusu zmieniającego się w lazur i lazuru w turkus, w wodzie gdzie dno morza pokrywa miałki biały piasek a wokół wyrastają z wody pól nagie skały to błękitna laguna jest wymarzonym miejscem. Najpiękniejsze były kąpiele wczesnym rankiem, kiedy wokół rozbrzmiewały niezagłuszane cywilizacją odgłosy natury. Co prawda woda pięknego intensywnego koloru nabierała dopiero nieco później w promieniach słońca, ale te poranne kąpiele miały też ogromny urok. Szum morza, odgłosy ptaków i tylko lub aż tyle. Cudowne miejsce i cudowne chwile. Mo [more]

[04/27/2008] Trudno uwierzyć, by ludzie wybudowali te świątynie, zważywszy na ich wiek. Naukowcy twierdzą, że wybudowano je ok. 3600 - 3000 lat przed naszą erą. W takich miejscach nachodzą zawsze refleksje na temat naszego świata, jego początków, lub wielkich przemian. Osobiście nie przepadam za zwiedzaniem różnych ruin, jeśli nie mają one dla mnie walorów estetycznych, bo kamienie prawie na całym świecie są takie same a reszta to już tylko teoria i nasza wyobraźnia. W tym jednak wypadku to coś więcej niż tylko kamienie i oceny naukowców. To miejsce trzeba odwiedzić. To miejsce to jakiś etap naszej cywili [more]

perfection!
[04/27/2008] Piękny widok i dzika przyroda to moje pierwsze wrażenie. Lazurowy kolor wody i surowo wyglądające o niesamowitych kształtach skały. Do samego okna dochodzi się po skałkach i trzeba uważać, by nie skręcić nogi. Warto jednak tę drogę pokonać i podejść bezpośrednio pod same okno. Tu dopiero czuję się ogromną siłę natury. Piękny widok na okno ze wzgórza zamienia się w fantastyczne przeżycie. Azure Window jest jednym z tych miejsc na Gozo, które trzeba odwiedzić. Spojrzenie na okno i otaczającą go okolicę daję pojęcie o pierwotnej surowości tej wyspy i skłania do refleksji nad ogromem pracy miniony [more]

[04/27/2008] Lotnisko na Malcie z uwagi na swoją nie dużą przestrzeń nie przytłacza, nie wywołuje u mniej obeznanych z lotniskami turystów uczucia zagubienia i lęku. Mimo ogromnej ilości turystów przewijających się przez lotnisko, szczególnie w czasie od kwietnia do października, wszędzie panuje tu porządek, nie ma większych problemów z uzyskaniem informacji. Oznaczenia są przejrzyste. Całe lotnisko robi wrażenie bardzo uporządkowanego pod względem logistycznym. Można ze spokojem poczekać na swój lot, coś zjeść na miejscu, wypić i zrobić zakupy. Bardzo podoba mi się rozwiązanie z taksówkami. Na miejscu jes [more]

[04/27/2008] Dworzec autobusowy znajduje się w samym centrum Valetty. Na niewielkim placyku i dochodzącej doń szerokiej ulicy jeszcze do niedawna można było podziwiać pomarańczowo - czarne z dodatkiem bieli i czerwieni miejscowe autobusy złożone ze starych Fordów. Każdy nieco inny, niektóre bardzo piękne. Zresztą autobusy te stały się jednym z symboli współczesnej Malty.Często wczesnym rankiem można było zaobserwować kręcących się tu rozkochanych w tych autobusach turystów i oglądających poszczególne egzemplarze. Rano, bo zaczynały kursować od 6.30. Nocą jeździły tylko pojedyncze na kilku najważniejszych [more]
1 to 10 out of 17
PLZ: 0