Kubulek world Slovak Republic

Kubulek reviews Slovak Republic

[06/26/2009] Avion Shopping Park praktycznie nie różni się w jakiś zasadniczy sposób od innych podobnych centrów handlowych w Europie, a nawet dla znających gdańskie Centrum Matarnia można powiedzieć iż są bardzo podobne. Najważniejszą zaletą Avion Shopping Park jest jego lokalizacja szczególnie przydatna zmotoryzowanym turystom, którzy traktują Bratysławę jako etap w dalszej podróży. W sąsiedztwie Avion Shopping Park znajduje się Hotel Avion, który jest hotelem klasy turystycznej a tym samym przyjaznym cenowo. Do centrum handlowego jest to tylko kilkuminutowy spacer. Avion Shopping Park jak i Hotel Avion [more]

[03/06/2009] Demänovská jaskyňa Slobody jest jedną z dwóch znajdujących się w Demänovská Dolinie. Drugą jest jaskinia Lodova. Jaskinia Slobody jest jaskinią, której zwiedzanie może zmęczyć. Zaczynając od podejścia poprzez samą trasę zwiedzania. W jaskini mamy dwie trasy do wyboru, dłuższą 1,5 godzinną oraz godzinną. Ja skorzystałem z krótszej i uważam ją za wystarczającą . Jedna i druga trasa może zaskoczyć nieprzyzwyczajonych mieszczuchów koniecznością pokonania wielu stopni schodków. Nie polecane dla osób po kontuzji stawów kolanowych. W sezonie można załapać się na grupę oprowadzaną w języku polskim. Pr [more]

[02/24/2009] Bratysławski Hrad zwiedzałem latem 2007. Na szczególna uwagę zwraca jego położenie. Wyraźnie góruje nad miastem a z jego murów obronnych jest piękny widok na Dunaj. W odróżnieniu od Pragi, Hradczan, w Bratysławie atrakcją jest tylko zamek brak natomiast około zamkowej zabudowy. W 2007 roku zamek stanowił tylko atrakcję architektoniczną natomiast ubogo przedstawiała się kwestia wystaw zorganizowanych w jego wnętrzu.

[02/24/2009] Dla wczasujących w rejonie Liptovskiego Mikulasa polecam restaurację Route 66. Słowacka restauracja z amerykańską nazwą może budzić zdziwienie, jednak gdy jest się w środku przy odrobinie wyobraźni można przenieść się do Stanów. Wszystko to za sprawą wystroju stylizowanego na klub filmowy. Ściany sali jadalnianej udekorowane są fotosami i plakatami nawiązującymi do kinomatografii amerykańskiej czy też amerykańskiego stylu życia. Wybija z tego stylu plazma na ścianie, na której leci repertuar lokalnej kablówki. Również jeżeli chodzi o elementy poza wystrojowe wszystko O.K. . Jedzenie smaczne, s [more]

[02/23/2009] Demanovska Dolina jest miejscem znanym i słynącym wśród narciarzy. Ja wybrałem się tam latem. Starałem się namówić towarzyszy mojej wędrówki do dłuższej pieszej wycieczki na szczyt Chopoku. Niestety towarzystwo wybrało podróż koleją linową i w ten sposób bez wysiłku znaleźliśmy się na górze. Dlatego zastosowałem określenie dla "leniwych" .W trakcie podróży kolejką linową z wrażeń pozostają typowo estetyczne - widoki na Niskie Tatry . Tego typu wyprawa jest możliwa dla rodzin z dziećmi. Uwaga ! Mimo iż są to Niskie Tatry szczyt jest na wysokości ponad 2000m i u góry odczuwalna jest różnica te [more]
1 to 5 out of 5
PLZ: 0